round image on layout top

Program 2017

divider image

SEPTEMBRIE

Sambata 9 septembrie, ora 20.00 – spectacol de teatru – “Malaies in calcaies” (Piata Primariei)

Sambata 16 septembrie, ora 19.00 – spectacol de teatru – “Inaintea erei noastre” (Sala Mare)

Joi, 21 septembrie 2017, ora 18.30 – proiectie film (Tarkovskiana) - „A iubi” (1968), Regia: Mihail Kalik (Sala “Dem Radulescu”)

Inspirat din creația lui I. Druță, A. Zaka, I. Kuznețova, I. Kazakova, V. Sapojnikova

Scenariu: Mihail Kalik

Distribuția: S. Gurzo, L. Kruglîi, A. Freindlih, S. Svetlicinaia, A. Lefti, G. Șvitchi, I. Kvasa, L. Vagner, M. Vertinskaia, M. Badicheanu, A. Mironov, V. Nikulin, E. Darie, E. Istrati

Scurtă descriere: Ca moment de inovație, în film este intercalată cronica, în special, interviuri cu oameni de diferite vîrste care vorbesc despre iubire. Filmul este inspirat din câteva nuvele semnate de diferiți autori, cât și un fragment din romanul lui Ion Druță „Povara bunătății noastre”, care s-au contopit într-o linie de subiect comună – dragostea. Vechi de când lumea, acest sentiment de fiecare dată ne apare într-o lumină nouă. Fiecare poveste de dragoste este atât de diferită și atât de asemănătoare! Fie cea a tinerilor săteni, Mircea și Nuța (A. Lefti, G. Șvitchi), fie ale celor câtorva cupluri de orașeni. Sunt deosebit de sugestive meditațiile despre dragoste a oamenilor de diferite vârste, realizate parțial cu camera ascunsă. Le vom remarca pe cele aparținând regretatului preot și teolog Aleksandr Men.

Joi, 21 septembrie, ora 19.30 – Proiectie film (Tarkovskiana) –  „Meandre” (1967), Regia: Mircea Săucan (Sala “Dem Radulescu”)

Scenariu: Horia Lovinescu

Distribuția: Margareta Pogonat, Mihai Pălădescu, Ana Széles, Dan Nuțu, Ernest Maftei, Ion Tîlvan,  Radu Dunăreanu

Scurtă descriere: Filmul prezintă doi arhitecţi, cândva prieteni, ce sunt despărţiti de o rivalitate sentimentală. Unul dintre eroi, Constantin (Ernest Maftei), arhitect cu faimă şi titlu universitar, e un carierist paşnic în aparenţe, dominat de dorinţa confortabilităţii sociale, în numele căreia a murdărit odinioară viaţa prietenului său. Petru (Mihai Pălădescu), traumatizat de gestul abject, îşi realizează vocaţia cu un preţ greu, traversează momente de criză, mereu credincios sie însuşi şi unei mari pasiuni pentru artă, refuzând compromisul. Acestuia nu-i rămâne decât să facă afişe publicitare şi să viseze pe nisipul plajei, desenând aeroporturi fragile. Bărbatului, care trăieşte cu amintirea vechii indecizii, care, lucid, are conştiinţa inutilităţii oricărui dialog cu femeia iubită, nu îi rămâne decât să geamă dintr-o trompetă de copil… Celălalt torturat e Anda (Margareta Pogonat). A ales greşit, şi-a urâţit viaţa dintr-o Iipsă de curaj, se simte vinovată faţă de sine. Gelu (Dan Nuțu), personaj care putea fi uşor un „raisonneur” didactic, e un al doilea ecran pe care se proiectează, puse ca într-o ecuaţie a propriei existenţe, dramele celor maturi. AdolescentuI are un aer copilăresc şi păstrează în tot ce face gustul de joacă, e insolent, pune la cale glume proaste, e o fire inexplicabilă pentru cei în vârstă. Nota lui fundamentală e însă gravitatea, sensibilitatea dureroasă pe care i-o dă lipsa de tandreţe a celorlalţi şi revelaţia unor adevăruri crude. Adolescenţa lui are o luciditate tăioasă şi o sete dramatică de certitudini, de puritate şi francheţe. Ca o temă cu variaţiuni — responsabilitatea lui Constantin pentru drama prietenului, responsabilitatea Andei faţă de sine, responsabilitatea pe care o simte Gelu pentru faptele tatălui — ne amintesc că în lumea noastră suntem datori să răspundem nu numai pentru noi ci şi pentru ceilalţi.

(Fragment semnat de George Littera, pentru revista „Cinema”, Nr. 10, apărută în octombrie 1967)

Sambata 23 septembrie, ora 19.00 – Teatrul National de Opereta – recital si conferinta de presa; inchidere Expozitie de costume (Foaier)

Joi, 28 septembrie, ora 18.30 – Proiectie film (Tarkovskiana) –  „Evadatul” (1956), Regia: Robert Bresson (Sala “Dem Radulescu”)

După autobiografia lui André Devigny, militar în rezistența franceză, condamnat la moarte de Gestapo, evadat din închisoare în chip surprinzător.

Scenariu: Robert Bresson, André Devigny

Distribuția: François Leterrie, Charles Le Clainche, Maurice Beerblock, Roland Monod, Jacques Ertaud, Jean Paul Delhumeau, Roger Tréherne, Roger Planchon, Max Schoendorff, César Gattegno, Jean-Philippe Delamarre, Jacques Oerlemans, Klaus Detlief Grevenhorst, André Collombet

Scurtă descriere: Un cadru de început se fixează pe o tăbliță care îi comemorează pe cei 7000 de prizonieri care au murit în mâinile naziștilor. Filmul prezintă pe Fontaine (François Leterrie), membru al Rezistenței franceze, în drum spre închisoare, fiind capturat. Găsește o primă oportunitate ca să scape de germani, în momentul când mașina în care era transportat este nevoită să se oprească. El este prins repede, bătut pentru încercarea sa de a evada, încătușat și dus la închisoare. La început este încarcerat într-o celulă aflată la primul etaj al închisorii. De aici, el poate să vorbească cu trei francezi care fac exerciții în curtea închisorii. Bărbații obțin un ac de siguranță pentru Fontaine, cu care reușește să-și desfacă cătușele. Acest lucru se dovedește a fi inutil, deoarece el își dă cuvântul că nu va evada și este mutat fără cătușe într-o celulă la etajul de sus. Aflat în noua celulă, Fontaine începe să cerceteze cu atenție ușa și descoperă că  plăcile sunt îmbinate cu un lemn de slabă calitate. Folosind o lingură de fier, pe care intenționat nu a mai dat-o înapoi după un prânz, el începe să cresteze în lemn. După săptămâni întregi de muncă, el este capabil să înlăture trei plăci de la ușă, să cutreiere pe hol, să se întoarcă în celula sa și să refacă aspectul ușii. Fontaine nu este singurul deținut care încearcă să scape. Orsini (Jacques Ertaud) face și el o încercare, dar nu reușește să ajungă prea departe deoarece funia sa se rupe la al doilea perete. Orsini este aruncat înapoi în celula sa, bătut de gardieni și executat câteva zile mai târziu. Fontaine nu este împiedicat de la planul său inițial. Face cârlige din rama de la geam, își procură frânghii din îmbrăcăminte și din așternut și fixează cârligele la frânghii cu sârmele luate de la rama patului său. Ceilalți deținuți devin oarecum sceptici în ceea ce privește planul său, spunând că îi ia prea mult timp. După ce este dus la sediul Gestapo pentru a fi informat că este condamnat la executare, Fontaine este dus înapoi în pușcărie și trimis în aceeași celulă. Imediat, el primește un coleg nou de închisoare, François Jost (Charles Le Clainche), un băiat de 16 ani care a fost în armata germană. Fontaine nu este sigur dacă poate să aibă încredere în Jost (pe care îl vede vorbind prietenește cu un paznic german) și își dă seama că, ori va trebui să îl omoare, ori să îl elibereze și pe el. În cele din urmă, după ce Jost recunoaște că și el vrea să evadeze, eroul începe să aibă încredere în băiat și îi spune planul său. Într-o noapte, ei evadează, dar felul cum evadează este poate cel mai grozav din cinematografia mondială, grație unui mare artist, Robert Bresson!

Joi, 28 septembrie, ora 20.00 – Proiectie film (Tarkovskiana) –  „Portul de escala” (1948), Regia: Ingmar Bergman (Sala “Dem Radulescu”)

Scenariu: Ingmar Bergman, Olle Länsberg

Distribuția: Nine-Christine Jönsson, Bengt Eklund, Mimi Nelson, Berta Hall, Birgitta Valberg, Sif Ruud, Else-Merete Heiberg, Brita Billsten, Harry Ahlin, Nils Hallberg, Sven-Eric Gamble, Yngve Nordwall

Scurtă descriere: Filmul prezintă pe Berit (Nine-Christine Jönsson), o tânără drăgută ce locuiește într-un oraș port, dominat de clasa muncitoare, care tocmai plănuiește să se sinucidă, aruncându-se în mare. Salvată ulterior de câteva persoane, începe o relație cu Gösta (Bengt Eklund), un marinar care se întoarce de curând din călătoria sa de peste oceane și care intenționează să se stabilească la țărm. Intriga și evoluția personajelor se construiesc pe relația dintre Berit și Gösta, pe măsură ce tânăra îi dezvăluie durerile sufletului său: o mamă prefăcută, redată într-un mod grotesc, un trecut problematic, dificultăți în a construi un viitor cu iubitul ei și o prietenă care moare după ce face un avort ilegal. Gösta trebuie să se confrunte cu propriile lui sentimente și conflicte interioare care apar în urma acestor dezvăluiri. În orașul delimitat de ape, în cadrul urbanistic naturalist, găsim o fidelă reflecție socială asupra personajelor. Ce deznodământ va urma trebuie aflat!

Sambata 30 septembrie, ora 21.00 – Concert  “Eurosmith &  Coma” (Piata Primariei)

 

OCTOMBRIE

Marti, 3 octombrie, ora 18.30 – Proiectie film (Tarkovskiana) –  „SOLARIS” (1972), REGIA: ANDREI TARKOVSKI (Sala “Dem Radulescu”)

Miercuri, 4 octombrie, ora 18.30 – Proiectie film (Tarkovskiana) –  „JOCUL DE-A MOARTEA, SAU STRĂINUL” (1991), REGIA: NICOLAE GHIBU (Sala “Dem Radulescu”)

Joi, 5 octombrie, ora 18.30 – Proiectie film (Tarkovskiana) –  „ANDREI RUBLIOV” (1966), REGIA: ANDREI TARKOVSKI (Sala “Dem Radulescu”)

Vineri, 6 octombrie, ora 18.30 – Proiectie film (Tarkovskiana) –  „SUNT OARE VINOVATĂ?” (1992), REGIA: NICOLAE GHIBU (Sala “Dem Radulescu”)

Sambata, 7 octombrie, ora 18.30 – Proiectie film (Tarkovskiana) –  „OGLINDA” (1974), REGIA: ANDREI TARKOVSKI (Sala “Dem Radulescu”)

Duminica, 8 octombrie, ora 18.30 – Proiectie film (Tarkovskiana) –  „PĂDUREA” (1980), REGIA: VLADIMIR MOTÎLI (Sala “Dem Radulescu”)

 

Duminica, 8 octombrie 2017, ora 11.00 – spectacol de balet – Opera Comica pentru Copii “Cenușăreasa(Sala Mare)

Joi, 12 octombrie, ora 18.30 – Proiectie film (Tarkovskiana) –  „PĂDUREA SPÂNZURAȚILOR” (1964), REGIA: LIVIU CIULEI (Sala “Dem Radulescu”)

Joi, 19 octombrie, ora 18.30 – Proiectie film (Tarkovskiana) –  „NU-MI REGRET TINEREȚEA” (1946), REGIA: AKIRA KUROSAWA (Sala “Dem Radulescu”)

Joi 26 Octombrie, ora 19.00 – spectacol de teatru – SOLO GOYA, regia Miklos Bacs

Joi, 26 octombrie, ora 18.30 – Proiectie film (Tarkovskiana) –  „ECLIPSA” (1962), REGIA: MICHELANGELO ANTONIONI (Sala “Dem Radulescu”)

Sambata, 21 octombrie, ora 19.00 – spectacol de teatru - UN CUPLU CIUDAT (Sala Mare)

 

 

NOIEMBRIE

 Duminica, 5 noiembrie 2017, ora 11.00 – basm simfonic - Opera Comica pentru Copii “Petrică și Lupul” (Sala Mare)

Vineri 10 noiembrie 2017, ora 19.00 – concert - SHALOSH TRIO- ISRAEL JAZZ

Sambata 18 noiembrie 2017, ora 19.00 – concert - SCOTT DUBOIS QUARTET JAZZ

 

DECEMBRIE

Duminica, 17 decembrie 2017, ora 11.00 – concert lectie - Opera Comica pentru Copii  “Salonul de Percuție” (Sala Mare)Si corabia inainteaza

16 Noiembrie 2017  -  Ora 18:30 „Și corabia înaintează…” (1983), Regia: Federico Fellini Scenariu: Federico Fellini, Tonino Guerra, Andrea...

citeste

Sot de vanzare

Sot de vanzare – 17 noiembrie 2017, ora 19

citeste

Fascinant! Stralucitor!...

18.11.2017 - ACCES GRATUIT PE BAZA DE INVITATIE!  

citeste


bottom round image

footer blue big nice

footertop right
2011