contact@ionmanu.ro
Adresa: Otopeni, Strada 23 August, Nr.8,Bucuresti
contact@ionmanu.ro
Adresa: Otopeni, Strada 23 August, Nr.8,Bucuresti

O duminica minunata

15 februarie 2018

O duminică minunată” (1947), Regia: Akira Kurosawa

Scenariu: Akira Kurosawa, Keinosuke Uekusa

Distribuția: Isao Numazaki, Chieko Nakakita, Atsushi Watanabe, Zeko Nakamura, Toppa Utsumi, Ichiro Namiki, Ichiro Sugai, Masao Shimizu, Tokuji Kobayashi, Shiro Mizutani, Aguri Hidaka, Midori Ariyama, Sachio Sakai, Tateo Kawasaki, Satoshi Mori

Scurtă descriere: Povestea filmului (o comedie romantică) prezintă pe Yuzo și Masako (interpretați de Isao Numazaki și Chieko Nakakita), un tânăr muncitor și logodnica sa care traversează orașul Tokyo, de după război, având la ei doar 35 yeni! Este duminică, iar ei obișnuiesc să se întâlnească într-o gară. Pe o vreme frumoasă, pășii lor ajung întâmplător să facă înconjurul unei case (nouă și de vânzare) pe care nu și-ar permite-o niciodată! Totuși, la antipod, vizitează un apartament, în care, după spusele unui fost proprietar, nu se poate locui, afectată fiind de diverse probleme! La început Yuzo era realist, în timp ce Masako visa cu ochii deschiși! Așa sunt femeile, nu? Chiar Masako visează la o casă de lux și o cafenea proprie! „Visurile nu țin de foame.”, îi spune mereu Yuzo!

Yuzo, veteran de război, ajunsese să joace baseball cu un grup de copii! Mingea acestora ce tocmai spargea geamul unei vitrine cu prăjituri, îl face pe Yuzo să scoată bani din buzunar… Îl vedem că are în mâini prăjituri pentru Masako! Ajung la un spectacol de cabaret, fără să plătească intrarea, pentru a se întâlni cu un prieten de-al lui Yuzo. Aceștia vizitează grădina zoologică locală înainte să intre la un concert unde se cânta „Simfonia a Opta în B Minor” a lui Schubert, doar ca să afle că nu mai era niciun bilet ieftin! Întristați, se întorc la prietenul lui Yuzo, care are o cădere nervoasă! Mai târziu, un bișnițar îl ia la bătaie pe Yuzo că a încercat să negocieze prețul pentru intrarea la un cinematograf! În schimb, merg la o cafenea, unde Yuzo e nevoit să-și lase pardesiul pentru a plăti nota. Într-un târziu, cei doi ajung în camera înghesuită a lui Yuzo, unde aproape că se lasă pradă sentimentelor de dragoste. Situația păre mai bună când, ajunși într-o parte ruinată a orașului Tokyo, încep să proiecteze imaginar o cafenea înainte să fie readuși cu picioarele pe pământ de câțiva privitori. Într-un amfiteatru gol, de piatră, îl vedem pe Yuzo că dirijează o orchestra! Să fi fost oare „Simfonia a Opta în B minor” a lui Schubert, în acea adiere de vânt? Ce de frunze în jur! Minunata zi de duminică se încheie cu Masako, care urcă înapoi în tren, după ce și-au făcut planuri pentru săptămâna următoare! Dragostea e dragoste!

Notă: Materiale prezentate și subtitrări în limba română.