contact@ionmanu.ro
Adresa: Otopeni, Strada 23 August, Nr.8,Bucuresti
contact@ionmanu.ro
Adresa: Otopeni, Strada 23 August, Nr.8,Bucuresti

Oglinda

08 februarie 2018

Oglinda” (1974), Regia: Andrei Tarkovski

După biografia familiei Tarkovski. Filmul cuprinde versuri semnate de poetul Arsenii Tarkovski (tatăl lui Andrei Tarkovski).

Scenariu: Andrei Tarkovski, Aleksandr Mișarin

Distribuția: Margarita Terehova, Filip Iankovski, Ignat Danilțev, Oleg Iankovski, Anatoli Solonițân, Nikolai Grinko, Maria Vișniakova, Alla Demidova, Tamara Ogorodnikova, Larisa Tarkovskaya, Iurii Nazarov, Aleksandr Mișarin, Olga Kizilova, Inokenti Smoktunovski (voce), Arsenii Tarkovski (voce), E. del Bosque, Ángel Gutiérrez, Tatiana del Bosque, Teresa del Bosque, L. Correcer, Diego García, Teresa Rames

Scurtă descriere: Filmul prezintă pe băiatul Ignat (interpretat de Ignat Danilțev), fiul lui Alexei, care porneşte un televizor şi care se uită la consultarea unui băiat de către un medic, acesta având grave probleme de vorbire. Ne apare o scenă cu un peisaj de la țară din perioada anterioară războiului, în care mama lui Alexei, pe nume Maria (interpretată de Margarita Terehova) ajunge să vorbească întâmplător cu un doctor (interpretat de Anatoli Solonițîn), care trecea prin acea zonă. Pot fi observate interiorul şi exteriorul casei de la țară a bunicului lui Alexei. Tânărul Alexei împreună cu mama şi sora sa privesc cum arde hambarul familiei. Într-o secvență scurtă, Maria îşi spală părul. Acum, în cadrul postbelic, Alexei poate fi auzit cum vorbeşte cu mama sa (interpretată de Maria Vișniakova, mama lui Andrei Tarkovski), la telefon, în timp ce sunt prezentate camerele apartamentului. Întorcându-se la perioada dinaintea războiului, filmul o prezintă pe Maria care se grăbește să ajungă la locul ei de muncă, unde lucrează ca şi corector la o tipografie.

Femeia este îngrijorată în legătură cu o greşeală peste care s-ar putea să o fi trecut cu vederea, însă este liniştită de colega ei, Liza (interpretată de Alla Demidova), care apoi brusc o face să plângă din cauza criticii usturătoare pe care i-o face acesteia. Înapoi, în perioada postbelică, Alexei se ceartă cu soția sa, Natalia (interpretată de Margarita Terehova), care a divorțat de el şi care trăieşte singură cu fiul lor, Ignat. Toate acestea sunt urmate de scene cu actualități din războiul civil spaniol şi cu urcarea la cer a unui balon în U.R.S.S. În următoarea scenă, din apartamentul lui Alexei, Ignat întâlneşte o femeie bizară (interpretată de Tamara Ogorodnikova), care stă la masă. La cererea ei, băiatul citeşte un pasaj dintr-o scrisoare semnată de Puşkin apoi primeşte un apel telefonic de la tatăl său, Alexei. Acea femeie bizară dispare în mod misterios. Trecând la o scenă din timpul războiului, îl găsim pe Alexei antrenat să tragă cu puşca de către un instructor sever (interpretat de Iurii Nazarov), aici în imagini  intercalate apar perioada Celui De Al Doilea Război Mondial şi conflictul de frontieră chino-sovietic. Reîntâlnirea dintre tânărul Alexei, sora sa cu tatăl lor (interpretat de Oleg Iankovski) anunță sfârşitul războiului. Ne reapare conflictul dintre Alexei şi soția sa, Natalia, într-o secvență postbelică. Trecând la o altă perioada, imaginile cu casa de la țară şi cu împrejurimile acesteia sunt urmate de o secvență ca într-un vis în care este prezentată mama lui Alexei, ce zboară în aer, alături de un porumbel. Alexei este pe patul de moarte, cuprins de o boală misterioasă. Scenă finală prezintă o mamă însărcinată, secvență care se intercalează cu scene ce o prezintă pe tânăra, cât şi bătrână Maria, ducându-și copii de mână prin locuri pline de verdeață și copaci.

Notă: Materiale prezentate și subtitrări în limba română.