contact@ionmanu.ro
Adresa: Otopeni, Strada 23 August, Nr.8,Bucuresti
contact@ionmanu.ro
Adresa: Otopeni, Strada 23 August, Nr.8,Bucuresti

Pasiuni coplesitoare

23 noiembrie 2017

Joi, 23 noiembrie 2017, ora 18:30

„Pasiuni copleșitoare" (1953), Regia: Luis Buñuel

După nuvela „Él” de Mercedes Pinto. An aparițe 1926.

Scenariu: Luis Buñuel, Luis Alcoriza, Mercedes Pinto

Distribuția: Arturo de Córdova, Delia Garcés, Luis Beristáin, Aurora Walker, Carlos Martínez Baena, Manuel Dondé, Rafael Banquells, Fernando Casanova, Antonio Bravo, León Barroso, Carmen Dorronsoro de Roces, José Muñoz, Manuel Casanueva, Álvaro Matute, Chel Lopez

Scurtă descriere: Filmul începe cu ceremonia de spălare a picioarelor, desfășurată într-o biserică creștină, unde un bărbat, pe nume Francisco Galván de Montemayor (interpretat de Arturo de Córdova), vede o tânără atrăgătoare. Cei doi s-au mai văzut de câteva ori înainte, însă ea pare reticentă să-l abordeze. Aceasta părăsește biserica și scapă de bărbat, în ciuda încercării acestuia de a o urmări. În altă zi, Francisco o găsește din nou la biserică. Bărbatul își face curaj să vorbească cu ea, dar femeia pare dezinteresată și insistă asupra faptului că ei nu pot vorbi niciodată unul cu celălalt. Francisco o urmărește până la un restaurant și o vede că se întâlnește cu un tip, pe nume Raúl Conde (interpretat de Luis Beristáin), un prieten apropiat de-al acestuia, și inginer. Francisco se întâlnește mai târziu cu Raúl, care divulgă faptul că el și tânăra doamnă, pe nume Gloria (interpretată de Delia Garcés), urmează să se căsătorească. Francisco plănuiește să o înstrăineze pe Gloria de Raúl, dând o petrecere în acest scop și, făcând în așa fel încât ca cei doi să poată să asiste. Când Gloria descoperă faptul că Raúl este gazdă, ea pare preocupată de această problemă, dar în ultimă instanță ea cade pradă șarmului și statutului social al bărbatului.

Gloria și Francisco devin căsătoriți și, sunt împreună de ceva timp. Într-o zi, Raúl conduce prin oraș și o găsește pe Gloria. Aceasta îi spune povestea ei, o retrospecție în care sunt derulate primele săptămâni de mariaj… Gloria îi spune lui Raúl cât de groaznică este căsătoria ei, deoarece Francisco s-a dovedit a fi un soț gelos, paranoic, a cărui integritate socială este doar o aparență manifestată în spatele ușilor închise. Francisco se află în plin proces, privind proprietățile sale, ceea ce îi determină o privare de libertate considerabilă. În ceea ce o privește pe Gloria, aceasta este frustrată, întristată și în cele din urmă speriată de tratamentul soțului ei. Femeia consideră că întotdeauna a acționat inocent și este foarte uimită de acuzațiile lui Francisco, dar nimeni nu o susține. Mama Gloriei îl consideră pe Francisco ca fiind un bărbat decent (el este prezentat ca un membru activ al comunității), și chiar pastorul lor, părintele Velasco (interpretat de Carlos Martínez Baena), o previne pe Gloria în legătură cu comportamentul ei necorespunzător față de alți bărbați și răspunde pentru soțul ei (în momentul când, spre uimirea Gloriei, îi dezvăluie faptul că Francisco și-a păstrat castitatea până la căsătoria lor). După ce Francisco află că ea s-a confesat întru totul părintelui Velasco, o împușcă cu un pistol încărcat cu gloanțe oarbe pentru a o învăța o lecție. Gloria însă îi spune lui Raúl că Francisco a devenit mult mai grijuliu și mai iertător după acest episod! Relațiile dintre soți se îmbunătățesc pentru o perioadă, însă masca suavă a lui Francisco continuă să se sfarme atunci când Gloria îi cere să petreacă ziua cu el, iar acesta o duce la o clopotnița din turnul unei biserici. Într-un moment de sinceritate, Francisco ajunge la o tiradă mizantropică despre oamenii neînsemnați. Vorbăria lui goală se acumulează până când începe, în mod spontan, să o stranguleze pe Gloria, amenințând-o că o va arunca de pe marginea clopotniței, pentru a o pedepsi într-un moment de gelozie cumplită! Gloria scapă din mâinile acestuia și reușește să fugă. După ce aude povestea, Raúl îi sugerează să își părăsească soțul. Gloria se întoarce de bunăvoie, însă Francisco vede că cineva a adus-o acasă și ordonă să îi spună cine e. Bărbatul este devastat să afle că Gloria a fost cu Raúl.

Gelozia lui Francisco atinge pragul maxim, ceea ce îl face să se gândească la divorț. Caută însă împăcarea, după ce aparent realizează că Gloria nu a avut niciodată vreo aventură. Gloria mărturisește că „a fost confuză”, dar a trebuit să se destăinuie cuiva, iar acea persoană a fost Raúl. În momentul când Francisco realizează că ea i-a spus lui Raúl problemele lor de mariaj, bărbatul vede acest lucru ca pe un act de maximă trădare și îi spune furios că nu o poate ierta pentru acest lucru. În acea seară, Francisco încearcă să o omoare pe Gloria în somn cu o funie. În timp ce el încearcă să fixeze funia, ea se trezește și începe să țipe! Acest lucru îl sperie pe bărbat, care se retrage în camera sa, dezamăgit și unde izbucnește în lacrimi, ca și cum acțiunile sale ar fi ieșite de sub control. A doua zi, bărbatul află că femeia a fugit. Francisco își ia pistolul și pleacă să o caute. Se duce mai întâi la biroul lui Raúl, dar nu o găsește acolo. Francisco îi vede pe Raúl și pe Gloria afară, plimbându-se într-o mașină. Într-o manieră extrem de agitată, Francisco îi urmărește până la destinația acestora: biserica întâlnirii… Înăuntru, el descoperă că nu erau Raúl și Gloria în cele din urmă, ci alt cuplu. Francisco înnebunește și își închipuie că întreaga adunare râde de el! Bărbatul caută cu privirea prin biserică în mod delirant până când îl vede pe părinte, un bun prieten de-al lui, care se alătură celor care râd! El se repede la altar și îl atacă pe părinte, iar adunarea aleargă către scenă! Pe măsură ce aceștia încearcă să-l salveze pe părinte din mâinile lui Francisco, părintele continuă să fie de parte bărbatului, spunând: – Nu-l răniți! Este prietenul meu. A înnebunit! Ceva mai târziu, Gloria, Raúl și un copil fac o vizită la o mănăstire. Se descoperă faptul că Francisco a fost luat de către călugări și educat în legilor lor. Ei se întâlnesc cu călugărul, dar nu vorbesc cu Francisco, nedorind să redeschidă răni vechi. Gloria și Raúl și-au numit copilul „Francisco”, însă se presupune că acest copil poate să nu fie a lui Raúl. Călugărul îi spune lui Francisco mai târziu despre vizita lor, pe care deja îi observase din depărtare. Îi confirmă suspiciunile lui Francisco, cum că acel copil este fiul Gloriei și al lui Raúl. Francisco afirmă că în final „timpul mi-a confirmat punctul de vedere”! Cu toate acestea, el spune acest lucru nu cu resentimente, ci cu resemnare, după cum urmează spusele acestuia: – Dar cu ce folos?