contact@ionmanu.ro
Adresa: Otopeni, Strada 23 August, Nr.8,Bucuresti
contact@ionmanu.ro
Adresa: Otopeni, Strada 23 August, Nr.8,Bucuresti

Satul de pe malul râului

22 februarie 2018

„Satul de pe malul râului” (1958), Regia: Fons Rademakers
După romanul „Satul de pe malul râului” de Antoon Coolen. An apariție 1934.
Scenariu: Fons Rademakers, Hugo Claus
Distribuția: Max Croiset, Mary Dresselhuys, Bernhard Droog, Jan Retèl, Jan Teulings, Jan Lemaire Senior, Hans Kaart, Dick Swidde, Herman Bouber, Tamara Garcia, Huib Orizand, Louis van Gasteren Senior, Frans’t Hoen
Scurtă descriere: Filmul prezintă pe Tjerk van Taeke, un doctor de la sat (interpretat de Max Croiset), având un mod de gândire independent și idei inovatoare despre practicarea medicinei. Acesta se trezește ostracizat de comunitate, după ce unul dintre pacienții lui se sinucide.
La începutul secolului al XX-lea, în acel sat mic, povestea doctorului și a eticii sale personale, fiind de partea celor săraci sau obișnuiți, când venea vorba de problemele locale, îl făcea un veritabil dușman în ochii autoritățiilor, dar mai ales în ochii burghezilor. Se întâmpla ca, odată cu moartea soției sale, destinul său să se schimbe semnificativ, membrii acelui consiliu și primarul satului nu doar că au putere împotriva sa, dar miza acestora este să-l alunge! Nu-i este ușor neobositului doctor să se decidă, având în vedere familia sa numeroasă și problemele acesteia. Totuși, demnitatea lui va fi răspunsul! Cândva a salvat viața unui om traversând un lac înghețat… Dar viețiile salvate de acesta sunt nenumărate și neștiute!
Notă: Materiale prezentate și subtitrări în limba română.