contact@ionmanu.ro
Adresa: Otopeni, Strada 23 August, Nr.8,Bucuresti
contact@ionmanu.ro
Adresa: Otopeni, Strada 23 August, Nr.8,Bucuresti

Viridiana

01 martie 2018

„Viridiana” (1961), Regia: Luis Buñuel


După romanul „Halma” de Benito Pérez Galdós. An apariție 1895.
Scenariu: Luis Buñuel, Julio Alejandro
Distribuția: Silvia Pinal, Francisco Rabal, Fernando Rey, José Calvo, Margarita Lozano, José Manuel Martín, Victoria Zinny, Luis Heredia, Joaquín Roa, Lola Gaos, Maruja Isbert, Teresita Rabal
Scurtă descriere: Filmul prezintă pe tânăra Viridiana (interpretată de Silvia Pinal) ce își dorește să-și petreacă restul zilelor la mănăstire, fiind chiar pe punctul de a-și depune jurământul. Stareța locului îi sugerează să-și viziteze rudele, în cazul în care există în viața acesteia. Don Jaime (interpretat de Fernando Rey), fiind singura ei rudă, în calitate de unchi, dorește să o mai vadă. Maica stareță o îndeamnă să accepte. Don Jaime este un bărbat cu o poveste dureroasă, soția sa murind cu ceva timp în urmă, i-au rămas de la ea câteva obiecte, cât și rochia de mireasă. Pare ca dorul său pentru ea se manifestă seară de seară prin ai cânta muzică clasică… Poate că așa știe el să se roage! Don Jaime este îngrijit de câțiva angajați: Ramona (interpretată de Margarita Lozano), fiica ei Rita și Moncho. Când unchiul își întâlnește nepoata, pe Viridiana, este șocat de asemănarea izbitoare dintrea aceasta și soția decedată. Cu o seară înainte să plece, Viridiana, recunoscătoare pentru ajutorul financiar primit din partea unchiului o bună perioadă de timp, acceptă, șovăitoare, cererea lui Don de a îmbrăca rochia de mireasă a fostei sale soții. „Poate că este o dorință ciudată…” Când Ramona îi spune Viridianei că Don Jaime dorește să se căsătorească cu ea, aceasta șocată se opune. Don Jaime pare să renunțe la ideea lui bolnăvicioasă. Ramona îi pune acesteia, pe ascuns, somnifere în băutură. Viridiana, inconștientă, este dusă de Don Jaime în camera lui, unde plănuia să o dezbrace și admire… Dar, acesta se răzgândește!
În următoarea dimineață, dorința lui de a mai rămâne cu el, îl face să o mintă pe Viridiana spunându-i că i-a răpit virginitatea, drept pentru care întoarcerea la mănăstire ar fi inutilă. Văzând-o atât de descurajată, îi mărturisește că a mințit-o, lăsând o urmă de îndoială în legătura cu noaptea respectivă. În timp ce aștepta în stația de autobuze, poliția o împiedică să plece datorită unei împrejurări. Unchiul ei s-a spânzurat, lăsând toată proprietatea acestuia moștenire în mâinile Viridianei și a fiului său Jorge (interpretat de Francisco Rabal). Vizibil afectată, Viridiana decide să nu se mai întoarcă la mănăstire. Totuși, rigiditatea de acolo, nu era viața ei. În schimb, oferă câtorva cerșetori un acoperiș deasupra capului. Se dedică educației morale și îngrijirii acestora. Dezgustat, sluga Moncho pleacă. Jorge se mută cu iubita lui, Lucia, în casă și încep să renoveze o parte din clădire. Dar Lucia hotărăște să-l părăsească pe Jorge din motive necunoscute. Se întâmplă ca Jorge să se apropie de Ramona, poate că aceasta își amintește de chipul lui Don Jaime… Într-una din zile, în timp ce Viridiana și Jorge sunt plecați pentru câteva zile cu afaceri, cerșetorii creditați cu încredere dau buzna în casă pe care, inițial, vor doar să o cerceteze… În fața unei asemenea bogății, se îmbată și încep să petreacă pe muzica religioasă a lui Handel, „Messiah”, un disc la patefon de la Don Jaime. Imaginea cu ei adunați în jurul mesei, aduce cu pictura lui Leonardo Da Vinci, „Cina cea de Taină”. Proprietarii se întorc mai devreme decât plănuiseră și găsesc un haos total. Ticăloșii se scuză unul câte unul și pleacă. Jorge îl înfruntă pe unul dintre ei, care apucă un cuțit. Când unul dintre bărbați o atacă de Viridiana, Jorge încearcă să o salveze, dar un alt tâlhar îl lovește în cap cu o sticlă și se prăbușește la pământ. Cât Viridiana încerca să reziste unui posibil viol, Jorge își recapătă cunoștința. Jorge fusese legat, dar reușește cumva să-l convingă pe unul dintre tâlhari să-l omoare pe violator, mituind-l. În sfârșit ajunge și poliția. Viridiana, după toate aceste evenimente, s-a întors o „altă femeie”. Rita dă foc coroanei ei de spini. Cu părul desfăcut, Virdiana bate la ușa lui Jorge. Pe melodia lui Ashley Beaumont, „Shimmy Doll”, Jorge îi spune Viridianei: „Știi, de când te-am văzut, m-am gândit eu și verișoara mea, vom juca cărți împreună.” Poate că așa este, toată povestea asta cu mănăstirea catolică, toate aceste raporturi false, îl fac pe om atât de rigid, încât nu va știi să prețuiască lucrurile cu adevărat simple manifestate între oameni.